Roppongi Hills was the largest redevelopment project in Japan, containing over 724,000 square meters of building on over 11 hectares. The project includes a 57-floor office tower, a Grand Hyatt Hotel, a major retail complex, a new TV Asahi Broadcast Center, and five residential towers. The landscape concept developed broad ideas to set the visual character of the project and tie the various architectural icons into one coherent district.

Upon arriving at the site from the “Marunouchi Line,” visitors exit the station and cross a broad pedestrian plaza, which provides access to Roppongi-dori. This entry plaza was intended to create an appropriately scaled base for the KFP tower and be sized to accommodate the volume of everyday residents, visitors, and workers coming to Roppongi Hills.

Significant design effort went into protecting and renovating an existing Japanese garden located in the center of the site. To protect the park, both physically and visually, setbacks were created to keep adjoining buildings from intruding into the park space. The TV Asahi façade was designed to be curved in order to soften the face exposed to the park. Clear glazing and an indoor garden strengthen the connection between indoors and outdoors.

The retail component was draped in landscape to visually extend the limits of the existing park, upward on the building face, and onto the Sky Plaza. Walkway and rooftop planters and water runnels were integrated into the retail buildings design to create a seamless environment between landscape and architecture.

This project was completed by Dan Herman, while a Principal associated with another office.

Location: Tokyo, Japan

Role: Master Planner and Landscape Architect

Architects: Kohn Pederson and Fox, Architects/Master Plan and office, The Jerde Partnership/retail, Maki Architects/TV Asahi Broadcast Center, and Conran Roache/residential

Owner: Mori Building Company

Implementation Cost: $ 10.7 million (site improvements only)