• comercial shopping area buildings and parked cards with red zone areas
  • shaded pizza building in shopping center
  • shopping center block with parking lot
  • chopsticks house building in shopping strip
  • commercial building with parking lot and purple flowered trees
  • commercial Juice It Up building overlooking parking lot
  • commercial business center overlooking parking lot
  • line of commercial buildings overlooking wide driveway and parking lot
  • starbucks building in shopping center block overlooking parking lot

This ten acre parcel is located in the heart of the City’s redevelopment zone and is the last remaining parcel to be developed in their fifteen year master planned redevelopment area. The City of Ontario wanted a boutique village design with a mix use of commercial and office development. Some of the main challenges were the requirement that the development include a five thousand square foot family sit down restaurant and incorporating a state of the art underground storm water purification/infiltration system.

The project includes 92,000 square feet of retail and office uses. The site plan embraces the “village” atmosphere while incorporating an office component to the overall design concept. An existing park situated on the corner of Sixth and Mountain was incorporated into the project with two retail buildings flanking the park to invite the community thru the park into the new shopping center. The building groups are divided into four areas, each with specific tenant mix. Each of the four areas has a distinct landscape character. Flowering trees, palms and special paving materials were used to differentiate each area. Brick pavers were incorporated into all street entrances and extended the design throughout the overall development including the brick pavers on all sidewalks and circular plaza entrances inside the “village”.

Completed on schedule and with much fanfare, the “Gateway” opened for business and was acclaimed throughout the region for its uniqueness, quality construction and overall design. The project has been awarded several regional design awards along with receiving numerous city accolades as well as favorable media and community compliments.

Location: Ontario, California

Role: Landscape Architect

Architect: McLarand Vasquez

Owner: Radius Retail Advisors

Budget: $800,000

Date of Completion: Fall, 2006